Chenin Blanc uit Zuid-Afrika

img_5379

Gisteren proefde ik met 9 andere vrouwelijke wijnpro’s 13 Zuid-Afrikaanse top Chenin Blancs. Chenin blanc komt van oorsprong uit de Loire. In deze streek worden er prachtige wijnen van gemaakt, variërend van strakdroog tot weelderig zoet. Chenin blanc staat bekend om z’n hoge zuurgraad. Om die reden zijn de zoete wijnen zo heerlijk: de zuurgraad houdt de zoetheid in balans.

De beste Zuid-Afrikaanse wijnmakers zijn ook blij met de rinse zuren in deze druif. Door deze verfrissende eigenschap kunnen ze er in het mediterrane klimaat prachtige wijnen van maken, Wijnen waar je echt gelukzalig van gaat glimlachen, merkte ik gisteravond.
Want eerst proef je die heerlijke volle, rijpe tonen van perzik, peer en marsepein en vervolgens komt de verrassing: een heerlijke sappige afdronk waarin je appel en citrus proeft, als een verkwikkende finale.

Bij de Skurfberg Chenin Blanc riep één van medeproefsters uit: deze werkt op je speekselklieren, dit is zo lekker, het water loopt je letterlijk in de mond! Hier wil je direct nog een slok van….Zo’n ervaring krijg  je alleen bij èchte mooie wijn.
Ook de houtgelagerde Zuid-Afrikaanse Chenin Blancs kunnen waanzinnig zijn. Super veel concentratie met heel veel dikte en vanille. De Granite van Mullineux was zo rijk en intens, met een afdronk die tot de hemel rijkte…. extatisch!

Dus kom uit je comfortzone van duurdere klassieke wijnen en probeer eens een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc voor hetzelfde geld, echt eentje uit de hogere prijsklasse. Dan krijg je enorm veel waar voor je geld. Vooral bij gerechten met veel verschillende  smaken zijn deze wijnen door hun kracht een schot in de roos!

 

Recommended Posts