Toujours Anjou…..

img_5417

Tijdens een college voor mijn wijnopleiding vroeg de Master of Wine: ‘Wie weet waarom de Loire en de Bordeaux van oudsher de meest bekende wijngebieden zijn?’ Het bleef lang stil onder al die fanatieke leerlingen.

Tegenwoordig kan door internet namelijk ieder pakje overal vandaan gezonden worden. En we zijn niet anders meer gewend: wegtransport, vliegtransport, digitaal verkeer…

Maar vroeger had je vooral de rivieren om je spullen binnen afzienbare tijd ergens anders te krijgen. De Loire rivier en de Gironde in de Bordeaux zorgden dus voor de marketing van de wijnen uit dit gebied. Want door de aanwezigheid van deze rivieren konden ze vervoerd worden naar havens en vervolgens naar Engeland en andere landen overzees.

Dus toen was rode Anjou populair…. afkomstig uit de Loire namelijk! En in Frankrijk is deze wijn al die tijd een favoriet gebleven.  In de meeste Franse bistro’s staat er een rode Anjou op de kaart. Waarom? Omdat een ongecompliceerde, maar prima gemaakte rode Anjou altijd lekker is. Vooral lichtgekoeld. Hij heeft een fonkelende kleur, een aantrekkelijke geur van frambozen en cassisfruit en die interessante geur van potloodslijpsel. Alsof je nog op de kleuterschool je potloodjes in orde maakt.

Ik proef in mijn glas nu Domaine du Petit Clocher Anjou van 100% cabernet franc. Wat een verademing tussen al die zware wijnen met krachtpatserbody’s. Dit is licht, verfijnd, niet ingewikkeld maar gewoon super lekker. Vooral met een gedroogd worstje erbij, dan voel je je toch echt een beetje Frans.

Recent Posts