Dry January, heeft het zin?

Ikzelf hield het 2 weken vol; de verleiding van een glas Billecart-Salmon Champagne werd me teveel. Ik was om. In de tussentijd werd er in de wijnbranche heftig gediscussieerd over deze nieuwe beweging waar steeds meer mensen aan meedoen. Het toonaangevende wijntijdschrift Decanter publiceerde een artikel van internist/wijnschrijver Dr. Michael Apstein die hierin aangaf dat een maand niet drinken geen voordelige of ‘verschonende’ effecten heeft op je lever. Want de lever kan een dagelijkse kleine hoeveelheid alcohol prima verwerken. Tenzij je een probleemdrinker bent, heeft het fysiologisch dus geen zin. Naar mijn mening heeft het psychologisch gezien wel degelijk een gunstig effect. Het is een ‘reset’, een bewustwoording van de gewoonte om ‘voor de gezelligheid’ of ‘als beloning, want je hebt zo hard gewerkt’ een glas wijn in te schenken.

Ik zal echt nooit pleiten voor een alcoholvrij bestaan. Van een mooi glas wijn kan ik zo intens genieten. En wijn is mijn vak. Maar hé, als je na alcoholvrije weken bewuster met je alcoholconsumptie omgaat en misschien wel eerder kiest voor een veel mooiere wijn, dan is dat toch een fantastische winst?

Voor iedereen die het een maand heeft volgehouden: petje af! Well done en vier het vrijdag, 1 februari, met een heel mooi glas Champagne!

Recent Posts