Bitch fight in de Loire Vallei

De Loire regio, zo traditioneel en keurig, maar ondertussen: spannende wijnen en vrouwen die elkaar het château uitvochten.

De meest bekende Loire wijnen zijn altijd oké: Touraine Sauvignon, vooral van oude stokken, geeft heerlijke verfrissende, verkwikkende wijnen. Voor mij vaak een betere keuze dan een eenvoudige Sancerre. En Muscadet Sèvre et Maine sur lie is het braafste meisje van de klas. Echt niets mis mee, maar wel een beetje saai. De lichtzoete Vrouvray vraagt om wat meer aandacht, zij durft al een beetje gek te doen. Ze is uitbundiger en kan door haar zoetje veel gerechten aan. Proef haar maar eens bij meloen met parmaham.

Maar wil je het spannend maken, open een Touraine Chenonceaux. Dit is een kleine appellatie die past sinds 2011 bestaat. Slechts 36 hectaren beslaat dit kleine wijngebied. En de naam verwijst naar Château Chenonceau (ja zonder x) waarvan de geschiedenis in de column van Evert Santegoeds kan.

Dit Château was in het bezit van Hendrik II.  Hij had zijn vrouw Catherina de Medici èn zijn minnares, in hetzelfde kasteel gehuisvest. Dat was uiteraard moord en doodslag. Zelfs de tuin was voor hun in tweeën opgesplitst. Na de dood van Hendrik II gooide de weduwe de minnares, Diana de Poitiers, uiteraard onmiddelijk het kasteel uit. Eindelijk rust.

Diana de Poitiers overleed later overigens aan een overdosis kwik. Dit zat in het gouddrankje dat ze overmatig dronk als ‘verjongingselixir’. Vrouwen….

Maar terug naar de wijn: ik proefde de Domaine de La Renaudie 2015. 100% Sauvignon blanc, heerlijk intens van geur met passiefruit en kruisbes. Heel veel smaak en superfris. Heerlijk bij sushi en asperges. (Verkrijgbaar bij Léon Colaris 11,50)

Nog spannender was de Château d’Epiré- Savennières ‘Le Hu-Boyau’2014 (te koop bij Okhuysen 18,60). Wow wat een wijn! Proef honing, nectarines en walnoot. Rijk en intens maar helemaal in balans door de verfrissende zuren van de chenin blanc. Een prachtige lengte.

We proefden deze wijn met zeebaarsfilet, saffraanrisotto en een bisque van kreeft. Het was ‘a match made in heaven’. Het is een gerecht dat ook de hobbykok kan maken: maak of koop een heerlijke bisque, dik ‘m in, maak saffraanrisotto en grill een lekker visje erbij.  En schenk die wijn, maak indruk en geniet!

 

Recent Posts