Wat zijn koosjere wijnen eigenlijk?

Tijdens mijn recente wijnreis in Israël ontdekte ik de bijzonderheden van koosjere wijnen. Een wijngaard voor een koosjere wijn moet eens per 7 jaar volledig met rust gelaten worden. En een koosjere wijn mag, totdat hij afgesloten in de fles zit, alleen ‘behandeld’ worden door religieuze Joden (religieuze Joden leven de Joodse traditie tot op de letter na. Traditionele Joden passen uitsluitend de Joodse tradities toe die bij hun levensstijl passen). De traditioneel Joodse wijnmaker en Master of Wine Eran Pick van Tzora winery mag zijn wijnen tijdens bereiding dus niet aanraken. Hij kan uitsluitend aan religieus Joodse medewerkers vertellen wat te doen met de wijn!

Ook het bezoeken van een wijnbedrijf waar de koosjere wijnen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor het bezichtigen van de vergistingsvaten, kan uitsluitend indien er een religieuze Jood aanwezig is. Als niet-Joodse kon ik de plek waar de wijn gemaakt wordt, wel zien, maar alleen vanuit een afgeschermd gedeelte met glas. Of we konden wel naar binnen, maar in aanwezigheid van een religieuze Jood.

Een andere bijzonderheid is dat ik als niet-joodse vrouw wel de gesloten fles kan vasthouden maar eenmaal geopend niet meer. Want dan is de wijn niet meer koosjer. Ik verbaasde me er al in het proeflokaal van Netofa Winery over dat de flessen erg ver van mij vandaan geplaatst werden. Zo ver dat ik er niet bij kon. Achteraf begreep ik waarom. Mijn metgezel Mireia, die werkzaam was bij Flam winery, vertelde dat ze proeverijen gaf waarbij ze aan religieuze Joden moest vragen om zelf de wijnen in te schenken. Tenminste, indien ze een koosjere proeverij wensten….Bijzonder om weer mee te maken dat wijnmaken zo verweven is in de culturele normen en tradities van een land of geloof.

Overigens worden er ook heel veel niet-koosjere wijnen in Israël gemaakt, qua smaak zit hier geen verschil in.

De religieus Joodse wijnmaker Pierre Miodownick van Netofa in Golan. Zijn rosé ‘Domaine Netofa Rosé’ was opvallend goed. Een rosé die zich kon meten met een uitstekende Provence rosé.

Recent Posts