Soep & Wijn

zoete aardappelsoep

Het is dat ik wijn toch iets interessanter vind dan soep, maar ik had ook soepspecialiste kunnen worden. Ik ben gek op soep. Het is verwarmend, gezond en nostalgisch. Mijn moeder, alias ‘oma Soep’ voor mijn kinderen, was namelijk een echte soep’feeder’. Iedere dag maakte ze verse soep, getrokken van schenkel of kip en met veel groenten.  Bij liefdesverdriet, slecht gemaakte proefwerken of bij algehele malaise zei ze altijd: “Neem een kop soep, dan voel je je beter!” Het hielp natuurlijk niet helemaal, maar het was toch een beetje troostend, zo’n liefdevol gemaakte, verwarmende soep.

En nog steeds is dat het eerste wat ik ruik en wat ik hoor als ik bij haar langs kom: “Gezellig dat je er bent! Ik heb verse soep, wil je een kopje?” Jahoor, lekker mam, doe mij maar een kopje soep…

Maar wat drinken we erbij? Bij traditionele groentesoep, kippesoep, tomatensoep of uiensoep is het vrij simpel. Kies een lekkere Sauvignon Blanc, uit de Loire of uit Nieuw-Zeeland, allebei goed. Bij een soep met flink wat room of crème fraiche past een houtgelagerde Chardonnay beter. Dan wordt het geheel nog romiger van smaak. Maar zoek je een bijzondere, verrassende combinatie?  Maak dan zoete aardappelsoep en schenk er een goede Viognier bij.

Zoete aardappelsoep is simpel te maken. Een goede Viognier vinden is lastiger. Alleen echte goede wijnmakers kunnen een interessante wijn van deze druif te maken. Vaak is de wijn te log door gebrek aan zuren, of heel erg saai door gebrek aan karakter. (Meestal te vroeg geoogst uit angst om de zuren te verliezen!) Een uitstekend gemaakte Viognier is die van Yves Cuilleron: Vin de France  Les Vignes d’ à Coté Viognier. Deze wijn heeft alles wat je in een Viognier wilt proeven: rijp weelderig abrikozenfruit en een beetje notigheid ernaast. Veel smaak maar in balans door verfrissende zuren.

Deze is zo lekker bij zoete aardappelsoep, Hij geeft de soep een exotische, zoetige kruidigheid. Liever iets anders bij deze mooie wijn? Ook curry’s, kerriesauzen, krab en kreeft zijn perfecte partners.

www.vojacek.nl/domaine-yves-cuilleron-vin-de-france-2015-les-vignes-da-cote-viognier

Yves Cuilleron

 

Recent Posts