Chenin Blanc uit Zuid-Afrika
Gisteren proefde ik met 9 andere vrouwelijke wijnpro’s 13 Zuid-Afrikaanse top Chenin Blancs. Chenin blanc komt van oorsprong uit de Loire. In deze streek worden er prachtige wijnen van gemaakt, variërend van strakdroog tot weelderig zoet. Chenin blanc staat bekend om z’n hoge zuurgraad. Om die reden zijn de zoete wijnen zo heerlijk: de zuurgraad […]
Toujours Anjou…..
Tijdens een college voor mijn wijnopleiding vroeg de Master of Wine: ‘Wie weet waarom de Loire en de Bordeaux van oudsher de meest bekende wijngebieden zijn?’ Het bleef lang stil onder al die fanatieke leerlingen. Tegenwoordig kan door internet namelijk ieder pakje overal vandaan gezonden worden. En we zijn niet anders meer gewend: wegtransport, vliegtransport, […]
Youp zegt het ook: houd het licht!
Gisteren was ik bij Youp van ’t Hek. Gelukkig kwam tijdens deze avond ook wijn aan bod. Hij vertelde dat een vriend van hem veel snobistische kakkers (Youp’s woorden) als vrienden had. Die deden allemaal heel interessant over wijn. Als ze langskwamen haalde hij wijn bij de Lidl en schonk die over in bewaarde lege […]
Het is weer shiraz-weer…..
Syrah, shiraz? Het is dezelfde druif. Syrah wordt meestal gebruikt als benaming in Europa, Shiraz meer in de nieuwe wereld. Bij Australische wijnen zie je meestal shiraz op het etiket staan en vaak ook bij Zuid-Afrikaanse wijnen van dit ras. Nog niet zo heel bekend is overigens dat de Shiraz druif het uitstekend doet in het […]
Less is more…..
Een trend in de wijnconsumptie in Nederland is dat we na jaren eindelijk minder gaan drinken. Een logisch gevolg van ons toenemende gezondheidsbewustzijn de laatste jaren. Mijn adagium is al jaren: less is more! Doe mij maar een intiem diner met weinig vrienden in plaats van een feest met 100 man. Doe mij maar een […]
Hoe jonger, hoe beter?
Dat hangt er nogal vanaf…voor sommige wijnen wel. Sauvignon blanc, krakend verse uit Nieuw-Zeeland. Of rosé, net gebotteld, waar het rode fruit bijna uit je glas spat. En voor eenvoudige wijnen uit Chili en Argentinië geldt: drink ze zo jong mogelijk, want na een jaar is de sjeu er echt vanaf. Gisteren proefde ik een […]
Soms is het beter om thuis verder te proeven…..
Vinoblesse is één van de partners waar ik mee samenwerk. Voor mij kenmerken ze zich door wijnen met een geheel eigen karakter. Geen 13 in een dozijn. Nee, echt wijnen die verrassen en blijven boeien. Wijnen die zijn als bijzondere mensen waarnaar je kunt blijven luisteren omdat ze echt iets speciaals te vertellen hebben. Na […]
Ribera del Duero
The day after X-mas… wat eet je dan? En drink je nog wijn? Nou ik wel hoor. Ik heb de halve gevulde rundvleesrollade niet weggegooid gister. Hij moest stoven in rode wijn. Ik wilde graag dezelfde wijn in het gerecht als we erbij zouden drinken. Want dat is het lekkerst. Maar dat vond mijn man […]
Interview voor I Love Food & Wine
https://ilovefoodwine.nl/inspiratie/wijnconsultant-birthe-meegeren/